Friday, June 29, 2012

didlanda ribut

32 rumah Orang Asli di bera rosak dilanda ribut

29 Jun 2012

BERA - Sebanyak 32 buah rumah penduduk Orang Asli di tiga perkampungan di sini mengalami kerosakan akibat dilanda ribut, malam semalam.

Ketua Polis Daerah Bera DSP Zahid Mohd Noor berkata 14 buah daripada rumah itu rosak teruk dihempap pokok serta dahan manakala rumah lain bumbungnya diterbangkan angin kencang.

Katanya kejadian yang berlaku selama 40 minit bermula pada pukul 10.30 malam itu membabitkan penduduk Kampung Putat, Kampung Gua dan Kampung Bapak yang membabitkan 32 keluarga terdiri daripada 78 orang.

Zahid bagaimanapun berkata tiada sebarang kemalangan jiwa atau kecederaan dilaporkan. Beliau berkata selain kerosakan rumah, penduduk kampung juga mengalami kerugian lain apabila 500 hingga 700 pokok getah tumbang dilanda ribut kencang itu.

Menurutnya jumlah kerugian belum dapat ditaksirkan kerana Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Jabatan Kemajuan Orang Asli masih menjalankan siasatan.

Katanya sebahagian daripada mangsa masih menumpang di rumah jiran sementara menanti kerja-kerja pembaikan dilakukan.

Dalam perkembangan sama, Tozir Hussien iaitu Pegawai Khas kepada Anggota Parlimen Bera Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah menyampaikan bantuan berupa makanan, pakaian dan wang kepada mangsa terbabit semalam. - Bernama

No comments:

Post a Comment