Tuesday, November 15, 2011

koperasi sebertak

Kedai Felda Sebertak koperasi pertama sertai Tukar


ISMAIL Sabri Yaakob (tengah) turut membeli produk COOP 1M selepas merasmikan kedai Tukar Koperasi Felda Sebertak di Bera, baru-baru ini.


BERA 15 Nov. – Kedai Tukar Koperasi Felda Sebertak Pahang Berhad di sini menjadi kedai runcit milik koperasi pertama di negeri ini yang telah siap dimodenkan di bawah Program Transformasi Kedai Runcit (Tukar).
Kedai milik Koperasi Felda Sebertak Pahang Berhad (KFSPB) itu dirasmikan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Felda Sebertak, di sini baru-baru ini.
Hadir sama, Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Mohd. Zain Mohd. Dom; Pengerusi Eksekutif Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM), Datuk Md. Yusof Samsudin; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemayan, Mohd. Padil Osman dan Pengerusi KFSPB, Jaafar Hamli.
Kedai runcit ini juga merupakan salah satu daripada lapan kedai runcit di Pahang yang dalam proses penukaran di bawah program Tukar.
Sementara itu, Jaafar ketika berucap pada majlis itu berkata, kedai koperasi itu ditubuhkan bertujuan membekalkan barangan keperluan dengan harga yang terendah bagi memberi perkhidmatan kepada masyarakat di luar bandar.
“Dengan program Tukar ini diharap kedai ini dapat meningkatkan lagi keuntungan bagi menambahkan pendapatan setiap ahli koperasi,” katanya di sini.
Sementara itu, katanya, KFSPB ditubuhkan pada 1979 dengan keahlian seramai 500 orang yang terdiri daripada peneroka dan ahli keluarga mereka.
“Selain kedai ini, KFSPB turut mempunyai perniagaan yang lain seperti Stesen Minyak Petronas Sebertak dan Setesen Minyak Petronas Mukim Bangau, Temerloh,” katanya.

No comments:

Post a Comment