Sunday, August 7, 2011

ibu tunggal

Ibu tunggal bersama dua anak nyaris maut

ROMPIN 7 Ogos - Seorang ibu tunggal yang sarat mengandung bersama dua anaknya nyaris maut apabila ruang tamu rumahnya musnah akibat dilanda ribut dan angin kencang di Kampung Janglau, di sini semalam.

Kejadian berlaku pukul 4 petang ketika Junaidah Khalid, 32, bersama dua anaknya iaitu Norasyikin Ismail, 7, dan Mohd. Fadzli, 5, sedang berehat di ruang tamu sebelum menyiapkan juadah berbuka puasa.

Junaidah berkata, bahagian bumbung rumahnya itu diterbangkan angin kuat manakala sebahagiannya pula runtuh ke lantai menyebabkan dia dan seorang lagi anaknya cedera.

"Dalam keadaan panik, kayu penahan zink bumbung rumah tiba-tiba terjatuh ke atas bahu kanan saya, sementara anak bongsu yang sedang duduk di atas riba mengalami cedera ringan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Menurut Junaidah, ketika itu dia hanya memikirkan keselamatan diri dan anak-anaknya untuk menyelamatkan diri kerana tidak menyangka ribut tersebut boleh menyebabkan bahagian ruang tamu rumahnya rosak.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tioman, Datuk Kapten (B) Mohd. Johari Hussain bersama Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Rompin meninjau keadaan mangsa ribut di kawasan itu.

Katanya, bantuan segera berjumlah RM500 akan dihulurkan kepada semua mangsa terlibat menerusi Tabung Bencana Daerah selain menyalurkan peruntukan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tioman berupa barangan keperluan harian.
TAJUK-TAJUK BERITA LAIN:

No comments:

Post a Comment